Virocid effektivt i kampen mot PRV

21. November 2022
1 minutt

God fiskehelse er viktig for å sikre næringens fremtid. Vi spurte tre eksperter hvordan oppdrettsnæringen kan sikre fiskehelsen i fremtiden?

Virocid i 1% løsning med en virketid på 30 minutter er tilstrekkelig til å inaktivere PRV viser ny studie fra NMBU.

Som mange sikkert har fått med seg sto det i dagens oppslag på kyst.no at NMBU i samarbeid med Veterinærinstituttet, Nofima, VESO og Xylem har sett nøye på problematikken rundt PRV virus. Piscint orthoreovirus er svært utbredt blant Norsk oppdrettslaks hvor den forårsaker sykdommen HSMB (Hjerte og Skjelettmuskelbetennelse). HSMB forårsaker skader på hjertemuskulaturen og skjelettmuskulaturen. Ved utbrudd varierer dødeligheten stort – fra ubetydelig til opp mot 20%

Det finnes per i dag ingen vaksine mot PRV, og biosikkerhet blir derfor det viktigste hjelpemiddelet når det kommer til å begrense og forhindre smitte.

I studien ble det funnet at  Virocid i 1% konsentrasjon med en virketid på 30 minutter, er tilstrekkelig til å inaktivere viruset. Dette synes vi er svært gledelig og gjør oss enda mer trygge på at Virocid er et svært viktig produkt for å sikre frisk fisk – og god dyrevelferd.

Studien så også nærmere på effekten av jod – dette er effektivt allerede ved en konsentrasjon på 50ppm og en innvirkningstid på 10minutter.

Videre ble varme undersøkt, og viruset funnet svært varmetolerant. Først ved 76 grader over 20 minutter ble viruset inaktivert. UV stråling ve de styrkene som benyttes i de fleste anlegg i dag, var ikke effektive nok til å inaktivere viruset.

For full oversikt over alle tester utført med Virocid på patogener se:

www.virocid.com

For full artikkel på kyst.no se:

https://www.kyst.no/article/dette-maa-til-for-aa-inaktivere-prv-hos-laks/

Forrige artikkel
Neste artikkel